Відповідно до результатів проведеного тендеру на платформі публічних закупівель постачальником електроенергії для Шепетівського комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства було визначено ТОВ «Енергогазрезерв».

З 28 серпня 2021 року постачальник збільшив вартість електроенергії для підприємства, керуючись п. 2 ч. 5 ст. 41 Закону України «Про публічні закупівлі» та враховуючи коливанням ціни електричної енергії на ринку.

Тепер ціна на електроенергію, що постачається Шепетівкаводоканалу за договором:

  • за 1 клас напруги складе за 1 кВт-год - 3,5834 грн з ПДВ;
  • за 2 клас напруги складе за 1 кВт-год - 3,636 грн з ПДВ.

“Електроенергія є одним з головних елементів формування тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення. Нещодавно вартість електроенергії для Шепетівкаводоканалу значно зросла. Тепер щомісяця підприємство за електроносії повинно сплачувати в середньому на 250 тис. грн більше. Відповідно ми змушені коригувати тарифи на наші послуги. Покривати різницю - від закладеної вартості електроенергії у чинному тарифі і нині заявленої від постачальника - власними ресурсами водоканал не спроможний. З міського бюджету коштів на компенсацію теж не передбачено. Тож іншого виходу, ніж коригування тарифів, у нас просто немає”, - пояснює директор Шепетівкаводоканалу Віталій Биков.

Він також зазначає, що законодавчими нормами передбачена можливість коригування тарифів комунальних підприємств впродовж року, якщо вартість складових тарифу, які не залежать від діяльності підприємства, змінюється.

Важливо не плутати позапланове коригування тарифів із плановими.

“Декілька тижнів тому ми інформували споживачів про планові зміни тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Ці зміни вимагаються згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 р. №869 про Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення. Зокрема документ передбачає, що щороку до 20 серпня комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства повинно подати уповноваженим органам заяву на розрахунки тарифів на плановий період. Тобто ми, дотримуючись усіх норм, подали планові тарифи на наступний 2022 рік. Їх затверджувати будуть лише з 1 січня наступного року”, - наголошує Віталій Биков.