Шепетівкаводоканал забезпечує мешканців Шепетівки водою через видобування питних підземних вод з двох водозаборів “Дубовий гай” та “Лісова галявина”. 

“Відповідно до Водного кодексу України, перш ніж видобувати воду, водоканал мусить отримати від Державної служби геології та надр України “Спеціальний дозвіл на користування надрами”. Цей документ діє впродовж 20 років з дати його отримання”, - пояснює Олександр Добровольський, начальник технічного відділу Шепетівкаводоканалу.

Нещодавно у водозаборі “Дубовий Гай” скінчився термін такого дозволу, тому було проведено процедуру його поновлення.

“Водозабір “Дубовий Гай” складається із 5 експлуатаційних свердловин і окремо розташованого каптажного колодязя. Всі ці об’єкти знаходять в межах міста. Відповідно постачання з них води є логістично швидшим та менш затратним. Тож загалом водозабір “Дубовий Гай” дешевший і економічно вигідний в експлуатації. Але для можливості продовжити видобувати звідти воду мусимо оновити відповідний дозвіл”, - наголошує Віталій Биков, директор Шепетівкаводоканалу.

Щоб отримати такий дозвіл, необхідно оплатити низку додаткових витрат: оцінку впливу на довкілля від ДП “Центр еколого-експертної аналітики”, експертний висновок експлуатації ділянки підземних вод водозабору від ДП “Українська геологічна компанія”, вартість вторинної геологічної інформації Державної служби геології та надр України, збір за “Спеціальний дозвіл на користування надрами” до державного бюджету тощо. Все це разом становить понад 600 тис. грн.


“Кошти на отримання дозволу для водозабору “Дубовий Гай” було виділено з бюджету підприємства та міського бюджету Шепетівки наприкінці минулого року. Тепер наступні 20 років ми можемо безперешкодно користуватися свердловинами водозабору. А на перспективу для забезпечення водою майбутнього агропромислового парку міста на повну потужність запускати у роботу два наявних водозабори”, - додає директор Шепетівкаводоканалу.

Нагадаємо, дозвіл на користування надрами водозабору “Лісова галявина” поновили ще у 2015 році, тож він продовжує діяти до 2035 року.