Днями у Шепетівкаводоканалі завершили модернізацію головної підстанції комунального підприємства. Зокрема, провели комплекс робіт з відновлення системи релейного захисту.

“Релейний захист допомагає убезпечити від руйнування пошкоджений елемент або зменшує масштаби такого руйнування. Також обмежує розповсюдження пошкодження на інші суміжні елементи електроенергетичної системи”, - пояснює Дмитро Міхтєєв, головний енергетик Шепетівкаводоканалу.

За його словами, оновлення системи релейного захисту електропідстанції дуже важливе. Оскільки від цього безпосередньо залежить водопостачання на всю Шепетівку.

“Раніше система захисту була в не дуже надійному стані. А це могло привести до пожежі та серйозних наслідків. Водопостачання до міста могло припинитися на весь тиждень, якщо не довше”, - зауважує Дмитро Міхтєєв.

Разом з оновленням релейного захисту для підстанції також закупили необхідне технічне обладнання, яке раніше поцупили грабіжники.

“Ця підстанція є основною енергетичною артерією, з якої живитися 80% водоканалу. Звідси розподіляється напруга до водозаборів “Лісова галявина” та “Дубовий гай”, на каналізаційні очисні споруди, головну каналізаційну та водопровідну насосні станції. Щоб надалі не допустити крадіжок, територія підстанції знаходиться під цілодобовою охороною поліції та встановлена сигналізація”, - розповідає головний інженер водоканалу Андрій Савчук.

Важливо також, що завдяки роботі електропідстанції Шепетівкаводоканалу вдається економити витрати на електроенергію, що впливає на регулювання розміру тарифу за водопостачання.

“Шепетівкаводоканал є найбільшим споживачем електроенергії у Шепетівці. В середньому впродовж місяця витрачається близько 250 тисяч кВт. Оскільки основну масу електроенергії підприємство споживає через електропідстанцію за першим класом, то на кожному кіловаті вдається економити приблизно 60 коп. А це біля 150 тис. грн щомісяця”, - говорить директор комунального підприємства “Шепетівкаводоканал” Віталій Биков.

Весь комплекс робіт з модернізації електропідстанції та поновлення викрадених матеріалів коштував 200 тис. грн, які попередньо були виділені Шепетівською міською радою. А регулярне обслуговування складає близько 20 тис. грн в місяць за рахунок власних коштів підприємства.