В країні дуже складна економічна ситуація, Уряд України цього ніколи не приховував, і надалі ми хочемо продовжити говорити громадянам виключно правду, якою б гіркою вона інколи не здавалася. Тільки так, на нашу думку, можливо здобути довіру людей, а в питанні надання Вам субсидії на сплату житлово-комунальних послуг взаємна довіра між державними органами і громадянином – одна з головних складових успіху.

Ви знаєте, що проблеми в економіці, з якими ми стикнулися як держава, спричинені багатьма факторами, насамперед втечею попередньої владної верхівки і російською військовою, економічною та інформаційною агресією. Але, незважаючи на складнощі, Уряд України невідступно продовжує втілювати в країні реформи, які не робилися 23 роки. Вони обов’язково дадуть результат, виведуть нашу державу з кризи, в найближчій перспективі дозволять стабілізувати ситуацію і вийти на економічне зростання. Такі самі складні реформи були проведені в усіх успішних країнах нашого регіону, де люди також важко сприймали перехідний період, але невдовзі відчули значні позитивні зміни у власному житті. Так сталося в Польщі, Латвії, Грузії, і так станеться в Україні.

Одна з реформ, які відбуваються в Україні, – це перехід від застарілої радянської до сучасної енергоефективної системи надання комунальних послуг, що включає в себе в тому числі встановлення ринкової ціни на газ.

Це питання не тільки порятунку економіки, але і справедливості. Всі попередні Уряди України брали гроші з держбюджету, які Ви сплачували у вигляді податків, і дотували за них оплату газу для олігархів та заможних громадян. Ви більше не будете платити за багатих – тепер вони і всі, хто здатен платити реальну ціну за газ, сплачуватимуть самі за себе.

А держава допомагатиме тим людям, рівень доходів яких не дає їм змоги самотужки заплатити за комунальні послуги. Наше завдання – залучити до користування системою субсидій якомога більше громадян, яким дійсно важко заплатити за ринковою ціною. Щоб досягти цієї мети, ми максимально спростили порядок оформлення субсидій.

Критерій для отримання субсидій лише один – дохід людини. Зверніться до місцевого управління соціального захисту вже зараз, і ми зробимо все, щоб полегшити для Вас сплату за комунальні послуги. Для багатьох родин розмір субсидії становитиме більше половини рахунку! Вам необхідно буде лише заповнити Заяву і Декларацію, та відправити їх поштою у Ваше відділення соціального захисту. Решту ми зробимо самі. 

Але отримання субсидії – не єдиний шлях зменшити рівень платні за комунальні послуги. Ми повинні навчитися використовувати ресурси ефективно: економити газ, світло, воду. Це заощадить кошти кожної родини і держави в цілому. Для допомоги в цьому запроваджена програма державної підтримки населення, ОСББ та житлово-будівельних кооперативів щодо впровадження енергоефективних заходів: утеплення осель, встановлення лічильників, заміни котлів, заміщення газу альтернативними видами палива.

Пам’ятайте, що реформи робляться не заради реформ, а тільки заради громадян і їх добро-буту. Складний період мине, наша країна і українці обов’язково стануть успішними, як ми всі того заслуговуємо!

Шановні громадяни!

Просимо Вас звернутись за призначенням субсидії. Отримання субсидії дозволить Вам менше сплачувати за житлово-комунальні послуги. Отримана субсидія не повертається у разі продажу або дарування житла. Субсидія призначається виходячи із соціальних нормативів споживання послуг і не повертається у разі економного споживання послуг, а може бути використана як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу, на наступні розрахункові періоди. Доцільно звернутись за призначенням субсидії до початку опалювального періоду з метою своєчасного її призначення до отримання збільшених платежів за послуги в опалювальний період

Кому призначається субсидія: одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особові рахунки на оплату житлово-комунальних послуг, а також особам, які не зареєстровані у житловому приміщенні, але фактично в ньому проживають, на підставі письмового договору найму (оренди) житла, і на яких відкрито особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг.

Які документи необхідно подати на субсидію: Заяву про призначення житлової субсидії та Декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Усі інші відомості державні органи отримують самостійно. Забороняється вимагати у громадян інші документи, крім як у вирішенні спірних питань.   

Куди і як подаються документи на оформлення субсидії: заповнені Заява і Декларація подаються особисто або можуть бути надіслані поштою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації. У сільській місцевості приймання документів здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.        

На який термін призначається субсидія: субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховується окремо на опалювальний і неопалювальний періоди. Субсидія для придбання скрапленого газу та твердого палива призначається один раз на календарний рік.

Як обчислюється сукупний дохід для призначення субсидії: сукупний дохід обчислюється виходячи з нарахованих особам доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб за попередній календарний рік.

За бажанням заявника житлова субсидія може бути призначена на підставі доходів за останні три місяці за умови надання довідки про доходи таких осіб за цей період.

Розмір пенсійної виплати враховується за місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія.

Скасовано такі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій: наявність у власності двох житлових приміщень; наявність у власності двох автомобілів; здача в найм житлового приміщення;

Залишається обмеження в разі здійснення протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії купівлі майна або оплати послуг на суму, яка на час купівлі (оплати) перевищує 50 тисяч гривень. У такому випадку субсидія може бути призначена на підставі рішення комісії при райдержадміністрації або міськвиконкомі.

Скасовано необхідність обов’язкового працевлаштування працездатних членів сім’ї та перебування їх на обліку в центрі зайнятості. До розрахунку сукупного доходу приймається дохід такого члена сім’ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Комісіям при райдержадміністраціях або міськвиконкомах додатково надано право:

- приймати рішення про надання субсидії одиноким непрацездатним громадянам на збільшену понад норму площу житла;

- визначати кількість осіб для розрахунку субсидії у випадках, коли окремі особи з числа зареєстрованих фактично не проживають у житловому приміщенні.

     За додатковою інформацією звертайтеся до місцевого управління соціального захисту населення по вул. Островського, 4.