Диспетчерська служба Шепетівкаводоканалу працює у режимі 24/7, тобто щодня без вихідних та перерв. І практично кожного дня черговий диспетчер отримує повідомлення про затори каналізаційних мереж.

“Забиваються каналізаційні мережі з різних причин. Підставою таких засмічень переважно є вапняний або жировий наліт на внутрішніх стінках каналізаційних труб. Особливо вони посилюються відходами дрібного побутового сміття (нитками, волоссям, відходами з кухні тощо). Не менш часті затори каналізації виникають через недбалість та порушення правил експлуатації. Наприклад, при зливі у каналізацію твердих предметів, будівельного сміття, залишків фарби, густих будівельних розчинів, ганчір’я і т.п. Бували й такі випадки, коли коріння дерев проростало у каналізаційну мережу”, - розповідає головний інженер Шепетівкаводоканалу Андрій Савчук.

Такі затори каналізаційних мереж фахівці Шепетівкаводоканалу оперативно ліквідовують. Для цього вже впродовж двох років застосовують гідродинамічну прочисну машину KJ-3100 Ridgid.

“Це спеціальна мобільна установка американського виробництва для прочищення труб. Працює вона за принципом гідроудару, створюючи високий тиск води на кінці шланга, до 300 атмосфер, і прочищає мережі завдяки спеціальним форсункам. Які своєю чергою змивають по кругу наліт на трубі”, - пояснює Андрій Савчук.

Така гідродинамічна машина допомагає за один раз промити до 70 метрів мережі.

“За роки експлуатації каналізаційної мережі ми вже знаємо найбільш проблемні ділянки Шепетівки. Тому аби не допускати збільшення кількості заторів проводимо завчасні профілактичні промивання”, - розповідає  директор Шепетівкаводоканалу Віталій Биков.

За його словами, практично щотижня проводиться планова промивка найбільш проблемних ділянок. А на тих територіях, де каналізація впродовж року функціонує справно, здійснюють лише профілактичні огляди. Важливо, що паралельно з промиванням каналізаційних мереж, відбувається обстеження та оновлення стану каналізаційних колодязів.

“Під час промивання колодязів за потреби виїжджає також наша бригада будівельників. Вони виконують роботи з мурування та штукатурки стінок каналізаційного колектора. За необхідності, у разі крадіжки або ж пошкодження, проводимо заміну люків”, - додає Віталій Биков.

Варто зазначити, що Шепетівкаводоканал не обслуговує внутрішньобудинкові каналізаційні мережі багатоповерхівок. Відповідальність за їхнє функціонування несе житлово-комунальне об’єднання або ж ОСББ. Звичайно, якщо є потреба у допомозі фахівців Шепетівкаводоканалу, представники підприємства завжди відгукуються і йдуть на зустріч.