Щороку Шепетівське комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства проводить планові огляди свердловин водозаборів міста. Це робиться з метою запобігання аварійних ситуацій та перевірки якості постачання води.

Сьогодні розпочали обстеження першої свердловини водозабору “Лісова галявина”.

Глибина свердловини сягає понад 50 м. Ззовні вона має вигляд насипу. Доступ до неї закритий бетонними плитами. Під час обстеження за допомогою підйомного крана знімаються ці плити, щоб дістатися до насосів, які стоять в глибині на трубах. Далі витягують насоси та оглядають їх обладнання. Потім перевіряють водопідйомні труби. Інженер вимірює динамічний і статичний рівень свердловини. Тобто рівень води, коли свердловина включена і коли виключена. Окрім цього оглядають електричне обладнання, яке керує насосом, та звіряють показники лічильників. Для лабораторного контролю відбирають проби води”, - пояснює головний інженер водоканалу Андрій Савчук.

Кожна така свердловина має свій паспорт, де при оглядах залишають відмітки щодо результату обстеження. Вони необхідні для зіставлення та виявлення порушень роботи.

Важливо, що металеві трубопроводи водозабору ще у 2015 році замінили на поліетиленові. Це дозволило значно зменшити кількість витоків та проривів води.

З моменту заміни насосних агрегатів та оновлення трубопроводів ми не маємо з ними практично жодних проблем. Хоча до цього дуже часто доводилось ремонтувати різні прориви”, - додає Андрій Савчук.

Загалом водозабір “Лісова галявина” складається з 7 свердловин.

Якщо немає ніяких порушень, то обстеження однієї свердловини триває приблизно півдня. Тобто впродовж тижня плановий огляд водозабору повністю завершимо. На водопостачання міста це ніяк не впливає. Оскільки до початку профілактичних робіт ми завчасно наповнюємо резервуари водоканалу, які вміщають добовий запас постачання води місту. Тож навіть коли зупиняємо на огляд свердловину, вода продовжує безперервно надходити до споживачів”, - розповідає директор КП “Шепетівкаводоканал” Віталій Биков.

До слова, впродовж одного дня мешканці Шепетівки використовують близько 3,5 тисячі метрів кубічних води.