Майже пів року адміністрацією нашого підприємства велися перемови з керівництвом ДП "Новатор" з приводу впровадження системи повністю автоматизованого обліку води в житлових будинках міста. В результаті Шепетівський Водоканал перший в Україні отримав міні-гранд на встановлення системи АСКОЕ, вартістю майже 65 тис. грн. Поки що в нашій країні за такою системою працюють одиниці.

Основною функцією даної системи є автоматичний облік витрат води та взаєморозрахунок споживачів з підприємством, що надає ці послуги, так званий "розумний будинок". 

Система працює наступним чином: в кожній квартирі чи офісному приміщенні встановлені цифрові лічильники, які збирають інформацію про споживання води. Всі  дані автоматично передаються в сервер для обробки та архівування. При розробці інфраструктури використовуються новітні технології побудови подібних систем обліку за допомогою GPRS, які вмонтовано в лічильники, що гарантує передачу даних на будь-які відстані.

В систему АСКОЕ входить:

  • квартирні лічильники води з вмонтованим передавачем інформації
  • загальний лічильник води на будинок
  • маршрутизатори для збору інформації (монтуються на поверхах)
  • загальний координатор-модем для передачі даних до Водоканалу
  • програмне забезпечення

Впроваджуючи дану систему Водоканал планує підвищити рівень обслуговування мешканців будинку та власників комерційних приміщень за рахунок спрощення розрахунків за отримані послуги.